Cvetje iz krep papirja in voska, 2012

Za Cvetje iz krep papirja in voska potrebuješ: krep papir | žico | parafin

Zgodba: Ljudska veščina izdelovanja takega dekorativnega cvetja je bila že skoraj pozabljena, danes pa smo priča njenemu ponovnemu obujenju. Številna navodila danes najdete na internetu, mene pa je osnov naučila ljudska umetnica "Hribska" iz Jordankala na Dolenjskem.
Vrtnica, 2012

Za Vrtnico potrebuješ: ostanke blaga - npr. žameta | nit | perle (poljubno) | varnostno zaponko

Zgodba: Vrtnica ali kaka druga roža lahko popestri jopico, jakno, plašč... Tole je elegantna verzija, narejena iz istega blaga kot moja jakna iz leta 1997, ki jo je po 15 letih roža zelo poživila. Pri izdelavi sem si pomagala z navodili Suzane Belak Pungartnik.
Podaljšana majica, 2012

Za Podaljšano majico potrebuješ: dve majici | nit |

Zgodba: Majice iz čistega bombaža se po številnih pranjih skrčijo. Spreminja pa se tudi moda, da ne govorimo o postavi. Iz dveh majic, ki se po velikosti in barvno ujemata, lahko hitro sestavite majico - mini obleko, primerno za na plažo ali pa za čez hlače. Brez paranja, robljenja in krojenja!

Grelno krilo iz jopice, 2011

Za Grelno krilo potrebuješ: staro jopico | volno | nit

Zgodba: Volneno jopica, na katero sem bila navezana, sem predelala v toplo krilo za čez hlače. Jopico odreži pod ovratnikom, izreži rokave in luknje ob strani zašij. Zanke zadelaj z volno in šivanko ali kvačko.

Nosečniške hlače 1, 2009

Za Nosečniške hlače potrebuješ: odslužene hlače | 0.5 m bombažne ali sintetične pletenine (jersey)| elastiko | nit

Zgodba: Naredila sem si dvoje nosečniških hlač iz odsluženih hlač dveh prijateljic.

Nosečniške hlače 2, 2009

Za Nosečniške hlače potrebuješ: odslužene hlače | 0.5 m bombažne ali sintetične pletenine (jersey) | elastiko | nit

Zgodba: Zdaj se v nosečnosti nosijo take hlače, ki so razširjene samo v območju trebuha. Zlahka si jih naredite same tako, da starim (lahko tudi preozkim) hlačam izrežete trebušni del in vanj všijete vstavek iz raztegljivega materiala. V vstavek vpeljete elastiko.

Helenino krilo iz kravat, 2009

Za Krilo iz kravat potrebuješ: 15 - 20 kravat  | zadrgo | nit

Zgodba: Pred več kot desetimi leti sem na trienalu azijske umetnosti v Brisbaneu prvič videla krilo iz kravat. Pozabila sem ime umetnice, kravate pa so ostale. Začela sem jih nabirati vsepovsod, na boljšjakih, charity trgovinah, pri sorodnikih in prijateljih. Trajalo pa je skoraj deset let, da sem si iz njih sešila prvo krilo. Od takrat so kravate vedno v bližini šivalnega stroja, moja in hčerkina garderoba pa se vedno bolj polni s kravatnimi oblačilci. Helena Drnovšek Zorko

Helenina torba iz kravat, 2009

Za Torbo iz kravat potrebuješ: 10 kravat | nit

Zgodba: Nekaj torb sem naredila za novoletna darila. Kravate se lahko šivajo na zelo različne načine, iz njih se da narediti marsikaj. Z novim življenjem prispevajo k estetiki in varovanju okolja, preizprašujejo ustaljene koncepte in predvsem zabavajo. Helena Drnovšek Zorko

Helenin plašč s kravatami, 2009

Za Plašč iz kravat potrebuješ: 5 - 10 kravat  | star plašč | nit

Zgodba: Kravate krasijo sicer nekoliko dolgočasne zavese v spalnici, z njimi sem po svoje uredila preširok in prepust vintage plašč. Trenutno imam v delu še en kravatni plašč. Helena Drnovšek Zorko

Zapestnica iz gumbov, 2009

Za Zapestnico iz gumbov potrebuješ: 35 - 50 različnih gumbov | elastično nit

Zgodba: Iz starih, zanimivih, odsluženih gumbov raznih generacij sem naredila dve zapestnici, darili za prijateljici. Število gumbov lahko simbolizira tudi leta, zato je zapestnica primerno rojstnodnevno darilo za dame v najboljših letih.

Domači mikrobi, 2008

Za Domače mikrobe potrebuješ: ostanke raznih pletenin (jersey, pliš itd...) | penasto polnilo | belo podlago in črno usnje za oči | nit

Na sliki: Vibrio kolera (modra),
Salmonela (zelena), Human gut (rdeč)

Zgodba: Z domačo izdelavo mikrobov se Socialdress pridružuje mednarodni bacilomaniji (mikrobi se razmnožujejo s kvačkanjem, pletenjem in šivanjem - glej Google). Pri nas obstaja zaenkrat le uvožena komercialna ponudba.

Baby trak, 2010

Za Baby trak potrebuješ: 2,5 m pletenine dvojne širine | nit

Zgodba: Priljubljeno transportno sredstvo za kratke izlete! Izdelava je povsem preprosta: kompaktno pletenino po dolgem prepogneš na pol, prerežeš in oba kosa sešiješ skupaj, da dobiš 5 m dolg trak. Nekoliko komplicirano je na začetku le zavezovanje in vstavljanje dojenčka.

Šal, 2005

Za Šal potrebuješ : 30 cm mehkega materiala. Šal si lahko narediš sam-a doma, vendar bo bolj zabavno, če to storiš na delavnici.

Zgodba: Izgubila sem svoj priljubljeni šal. Ker sem hitro potrebovala nadomestilo, sem si odrezala kos mehke strgane tkanine in si jo ovila okrog vratu.
Trak, 1998

Za Trak potrebuješ : 23 cm flisa (material za športne jopiče) | nit

Zgodba: Trak sem si sešila iz ostankov materiala za jopico. Kupila sem ga v Trstu, v znani trgovini Emporio. Trak nosim dlje, kot sem nosila jopico.

Kurctošl, 2007

Za Kurctošl potrebuješ: 25 cm x 30 cm poljubnega blaga, 1 m elastike za pas, gumb ali zadrgo.

Zgodba: Prijatelj me je opozoril na kurctošl. Tako so včasih imenovali majhne torbice za potovanje, praviloma domače izdelave. Torbica je dovolj velika za potni list in nekaj denarja. Nosi se za pasom, zatlačena za spodnjice, do tod tudi ime.

Ruta Gusfraba, 2007

Za ruto Gusfraba potrebuješ: 75 cm x 75 cm lahke bombažne potiskane tkanine, nit.

Zgodba: Ruto sem imenovala po filmu Bes pod kontrolo, v katerem Jack Nickolson z nesmiselno besedo gusfraba zdravi odvisnike od jeze. Beseda spominja na gusarje, kakor tudi ta ruta.

Beduinska tunika, 2004

Za beduinsko tuniko potrebuješ: svilo ali viskozo ali kak drug lahek material: 270 cm dvojne širine ali 210 cm enojne širine | nit

Zgodba: Na morju se ves čas skrivam pred soncem ter se pri tem zavijam v rute in rjuhe. Zato sem si sešila svileno tuniko, ki me ščiti pred soncem in hkrati hladi. Blago je pred davnimi leti prinesla prijeteljica, mislim, da ga je kupila od nekoga, ki je hodil v Turčijo in potem v Ljubljani prodajal turško robo. Imela je še več vrst svile, iz nekaterih kosov sem ji sešila nekaj stvari, to pa mi je ostalo, ker ni bilo nikoli nikomur všeč, oziroma ni bilo moderno.

Vintage krilo za doma, okrog 1987

Za Vintage krilo za doma potrebuješ: potiskan bombaž: 70 cm dvojne širine ali 140 cm enojne širine | nit | 1 zadrgo 20 cm | 1 gumb

Zgodba: Krilo sem prekrojila iz neke stare ženske obleke. Všeč mi je bila barvna kombinacija modrih in zelenih rož, pa tudi svež in hladen občutek viskoze, ki lepo pade. Rada sem ga nosila, predvsem v sočnih in toplih dneh.

Krilo na preklop, 2004

Za Krilo na preklop potrebuješ: potiskano bombažno tkanino - 1 m dvojne širine ali 120 cm enojne širine | nit

Zgodba: Kolegica umetnica mi je leta 2003 podarila nekaj metrov lepe tkanine z željo, da jo koristno uporabim za kak umetniški projekt. Vendar pa nisem imela nobene umetniške ideje za to blago, zato sem si iz njega sešila krilo. Enako krilo sem naredila sestri in njenima dvema prijateljicama.

Baby majčka, 2006

Za Baby Top potrebuješ : odvečno preveliko majico | nit | 1 m dekorativne elastike (1-2 cm širine)| 1 majhen dekorativen gumb. V primeru, da si majico sešiješ, potrebuješ bombažno pletenino: 105 cm dvoje širine ali 180 cm enojne širine.

Zgodba: Belo bombažno majico sem leta 1997 kupila "na kile" v trgovini, ki je tedaj stala za štreko za Delovo stolpnico. Tam so imeli pestro izbiro blaga, tekstilnih izdelkov in polizdelkov po strašno ugodnih cenah. Majica je bila malo predolga in malo preširoka, oblekla sem jo samo, kadar sem se zmotila. Letos pa sem se odločila temu narediti konec, pa sem jo preoblikovala.

Obleka - halja, 2007

Za Obleko-haljo potrebuješ : eno dolžino (okrog 120 cm) potiskane bombažne tkanine dvojne širine ali dve dolžini enojne širine | nit | štiri gumbe | 2.5 m obrobnega "šrek" traku

Zgodba: Model je narejen po vzoru oblek-halj, ki so še danes vsakdanje oblačilo žensk na podeželju. Običajno jih prodajajo na tržnicah. Narejene so iz pisanih bombažnih tkanin. Moja mama pravi, da jih je čedalje težje kupiti. Na te obleke me je opozorila kolegica umetnica, ki je rekla, da se ji zdi to oblačilo izredno ekološko, estetsko in ekonomsko primerno za današnjo rabo.

Kapa z ušesi, 2001

Za Kapo z ušesi potrebuješ: 30 cm umetnega krzna ali kakse druge pletenine | nit

Zgodba: Prijateljica je imela kapo z dolgimi dlakami, v kateri je izgledala kot kaka žival. Kupila jo je od neke umetnice, ki izdeluje odštekana in duhovita oblačila. Sama sem uporabila umetno krzno z leopardjim vzorcem, ki mi je ostalo od kostumov. V tej kapi izgledam, kot da imam ušesa, nekateri mi pravijo "kuža", drugi "mačka".

Girlanda, 2007

Za Girlando potrebuješ: ostanke blaga, okrasne kroglice ali makarone, nit.

Zgodba: Ideja temelji na ljudski krasitveni umetnosti. Girlando lahko uporabiš za zapestnico, ogrlico ali pas.
Rozeta, 2007

Za Rozeto potrebuješ: raznobarvne krpice, gumb, trakove za kito, nit.

Zgodba: Rozeto z gumbi sem zasnovala kot didaktično vajo za otroke. Ob izdelovanju tega tega modnega dodatka se otrok nauči tudi prišiti gumb. Rozeto lahko uporabiš za zapestnico, ogrlico ali pas.

Kravata, 2007

Za kravato potrebuješ: 1 m blaga, nit.

Zgodba: Kravata je v kolekciji Socialdress pristala kot didaktični pripomoček za učenje zavezovanja na otroški delavnici.

Evina majčka, 2004

Za Evino majčko potrebuješ: svilo ali viskozo ali lahko bombažno tkanino: 55 cm dvojne širine ali 110 cm enojne širine | nit.

Zgodba: Prijateljica igralka  je konec osemdesetih ali v začetku devetdesetih kupila blago z ribjim vzorcem za zvonaste hlače. Takrat je bila navdušena nad pop artom in te ribe so se ji zdele, kot da bi jih narisal Andy Warhol. Če se prav spomnim, sva tedaj iz navdušenja kupili veliko preveč blaga, tako da je ostanek blaga ostal pri meni, z njim pa potem nisem vedela kaj početi. Po desetih letih sem ga uporabila za morsko obleko in za majčko.

Tekst in foto: Marija Mojca Pungerčar